Странице

среда, 26. април 2023.

Електронски потпис и сертификт

 Електронски потпис (Digital Signature) 

Електронски потпис није скенирана слика ручног потписа, већ је то дигитална електронска замена руком писаног потписа.  Овим се постиже потврда да порука није промењена на путу од пошиљаоца до примаоца, потврда идентитета пошиљаоца, као и оно основно у раду са документацијом, а то је да документ буде потписан.  

Дигитални сертификт (ДЦ) је у ствари дигитална „лична карта“ која важи у пословној комуникацији на интернету. Дигитални сертификат може бити самопотписан или квалификован. Самопотписан сертификат можете направити и сами, али он се најчешће користи за интерне потребе фирме и није толико значајан. Квалификовани дигитални сертификат, по закону о дигиталном потпису, издаје само сертификационо тело (Certification Authority – CA) које за то има дозволу за рад. Ова тела су у ствари институције „којима се верује“ (као што личне карте издаје МУП). На самом врху је државно сертификационо тело (Root CA) које издаје дозволе осталим комерцијалним телима: банке, пошта, полиција, приватне компаније или друге државне институције. Дигитални сертификат мора да садржи следеће:

·         опште податке о власнику сертификата,  јединствен серијски број,    јавни кључ власника,  датум до кога важи сертификат,    оверене податке о издаваоцу сертификата.



Нема коментара:

Постави коментар